BOEK

Nieuw denken met oude Grieken


In lastige situaties of dilemma’s raak je snel verwikkeld in allerlei gedachten die je niet verder breng...

> VERDER
artikel

Socrates in de Raad van Bestuur

Graag wijzen we je op een artikel in het blad van de Nederlands Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn, waarin Victor van Dijk een lans breekt voor het voeren van het socratisch gesprek in Raden van Bestuur. Wij leidden op zijn verzoek een gesprek met de Raad van Toezicht van Ijsselheem, een woonzorgconcern in de ouderenzorg, over de kwaliteit van leven in de laatste levensfase’.

Doen!’ luidt de kortst mogelijke samenvatting van zijn advies. ‘Je kunt het doen om de verbinding in het team te vergroten, maar het is ook een mooie manier om een moeilijke of ongemakkelijke vraag te bespreken. Ik vind het erg passen bij deze tijd en de wijze waarop het toezicht zich ontwikkelt.
>> lees volledige artikel online


artikel

De smaakmakers van Sioo: Anne-Marie Gunnink en Paulien ’t Hoen

In verband met de start van de zesde leergang Scholing van de geest op 9 maart 2021 zijn we geïnterviewd door Annet Weijtering in de serie de smaakmakers van Sioo.[...]
In deze editie van ‘De smaakmakers van Sioo’ vertellen Anne-Marie en Paulien over praktische filosofie als kompas in hun eigen leven en werk en hun eigen ontwikkeling daarin. Hoe zijn zij op het pad van Socrates en de oude Grieken gekomen?
[...]

>>naar artikel: De smaakmakers van Sioo: Anne-Marie Gunnink en Paulien 't Hoen | Sioo.
artikel

Over het Schone, 32 bespiegelingen over organiseren en begeleiden

In het najaar van 2020 schreven we een bijdrage voor het boek Over het schone, 32 bespiegelingen over organiseren en begeleiden, onder redactie van Jesse Seegers en Marguerithe de Man. Het boek is verkrijgbaar bij je plaatselijke boekhandel (€ 39,95, ISBN: 9789490463816), zie Sioo’s boekenplank: Over het Schone | Sioo.Ons artikel gaat over het belang van het schone in het werken met het Kralenspel. Daar, maar onzichtbaar ligt het. Het schone als gulden snede in een besluit. (pdf)
artikel

Artikel in Tijdschrift voor Coaching
‘Na de dataficering blijft de oude wereld uitgelubberd achter’, zegt de hoofdpersoon in de roman ‘Klont’ van Maxim Februari.
In het zomernummer van het ‘Tijdschrift voor coaching’ onderzoeken we het verschil tussen de twee werelden die in onze ogen in essentie een andere taal spreken: data enerzijds en de werkelijkheid anderzijds. Hoe kun je vanuit deze gescheiden werelden zoeken naar eenheid en daarmee een nieuwe manier van denken bevorderen? Dit doen we aan de hand van het kralenspel, een variant op de socratische dialoog.

>> download artikel