Waar staat Radius voor?
Radius betekent: straal van een cirkelDeze straal heeft drie kenmerken:
— start vanuit het midden van de cirkel
— gericht naar buiten
— eindigend op de rand van de cirkel
Deze drie karakteristieken komen samen in het samenwerkingsverband Radius.
1 — In de eerste plaats het vertrekpunt van de straal.Dat is wat Radius betreft niet zomaar het wiskundige middelpunt van de cirkel. Het gaat om het juiste midden. Aristoteles omschreef dit als het exacte punt tussen te groot en te klein, te veel en te weinig. Precies dat vertrekpunt, dat in elke situatie en voor elke persoon kan verschillen, bepaalt je meesterschap. Hoe vind je dat midden en wat betekent het voor je doen en laten? Radius kent hier de weg.
2 — Vervolgens de richting van de straal naar de rand. Met Radius vergroot je zowel je actieradius als je denkradius. De handvatten die Radius hiervoor biedt, omschrijven we als ‘socratische vaardigheden’. Ze zijn gebaseerd op de klassieke, praktische filosofie die nadrukkelijk geworteld is in het dagelijkse bestaan, en in de eerste plaats ‘oefening’ betekent. Oefening waarbij buik, hart en hoofd zich met elkaar verbinden vanuit de klassieke deugdenleer, de ethica. Oefening in het juiste zeggen, schrijven en doen, gericht op ‘het goede leven’, op meesterschap.
3 — Tot slot de plek die de straal bereikt na zijn reis vanuit het juiste midden: de rand van de cirkel. De plaats waar de straal zijn doel vindt in het geheel. Radius werkt van binnenuit: van Socrates beroemdste uitspaak ‘Ken uzelf’ naar zijn ultieme doel; ‘Denk het geheel’. Niet voor niets zijn dit de namen van de eerste en laatste module van de leergang die Radius verzorgt op basis van het boek van
Jos Kessels: Scholing van de Geest, wat ik leerde van Socrates. Het gaat erom dat je zowel van betekenis kunt zijn voor jezelf als voor je leef- en werkomgeving.