Reacties van deelnemers op Moreel Beraad
Dilemma
Ik zat met een groot dilemma; in mijn kennissenkring had ik te maken met een disfunctioneel gezin met een gewelddadige vader / echtgenoot. De echtgenote liep regelmatig met een zonnebril op terwijl de zon niet scheen en lange mouwen aan al het warm was. Wat moest ik doen? Melden en daarmee mijn vertrouwenspositie op het spel zetten? Niet melden omdat het om privé-informatie gaat? Met behulp van moreel beraad op de socratische manier heb ik de situatie uitgeplozen, de risico’s onder ogen gezien en mijn besluit genomen. Het heeft me enorm opgelucht dat ik een beslissing heb kunnen nemen die zowel bij mij en past als klopt bij de situatie. En die ik kan helder kan beargumenteren als daar om gevraagd wordt.
Sandra, Gezinswerker
Stuur in handen
We vonden het Moreel Beraad erg waardevol. Het kralenspel geeft een andere vorm van verdieping: gestructureerd en vanuit verschillende niveaus (hoofd, hart, buik). Het is fijn dat je erna een stuur in handen hebt, een richting kunt kiezen. Goed dat jullie strak voorzaten, zodat de inhoud goed tot zijn recht kon komen in alle facetten. Dank aan jullie beiden!
Fokke, teamleider
Gaaf en Inspirerend
Met mijn ethisch dilemma ging ik op weg naar Radius en het kralenspel. Geen idee wat mij te wachten stond en of het mij zou brengen wat ik hoopte. Wat kan dat zwaar wegen zo’n dilemma en wat wilde ik graag een antwoord. Het was intens en zeer verhelderend.

Het woord kralenspel is precies het goede woord, alle kralen rijgen de perfecte ketting. Elke vraag die je onderzoekt, brengt ordening en uiteindelijk inzicht in je dilemma. Dat allemaal in een fijne omgeving met veel zorgvuldigheid en respect. En niet te vergeten met heerlijke koffie en wat lekkers.

Drie uur later liep ik weer naar buiten.
Gesloopt door het intensieve denken en voelen, maar vooral enorm opgelucht en kilo’s lichter. Ik zou je bijna een ethisch dilemma gunnen omdat het zo gaaf is om dit te doen, en inspirerend!
Claudia, Gezinswerker