Reacties van deelnemers op het kralenspel
Handelingsperspectief
Via een vriendin kwam ik in contact met Radius en al lezend op hun site, dacht ik: 'Dit zou wel iets voor mij kunnen zijn!
Ik had een indringende, persoonlijke vraag en met behulp van het Kralenspel, kreeg ik er nog meer inzicht, gevoel en handelingsperspectief bij, heel fijn! Op een persoonlijke en gerichte manier kon ik mijn vraag ‘ontleden’, bleef gevoel en verstand bij elkaar en kwam er een verassend ‘orakel’ uit. Het is nu alweer ruim een half jaar geleden, maar vrijwel dagelijks nog helpt ‘het orakel’ mij, hoe mooi!
Ria, bestuurder
Gaaf en Inspirerend
Met mijn ethisch dilemma ging ik op weg naar Radius en het kralenspel. Geen idee wat mij te wachten stond en of het mij zou brengen wat ik hoopte. Wat kan dat zwaar wegen zo’n dilemma en wat wilde ik graag een antwoord. Het was intens en zeer verhelderend.

Het woord kralenspel is precies het goede woord, alle kralen rijgen de perfecte ketting. Elke vraag die je onderzoekt, brengt ordening en uiteindelijk inzicht in je dilemma. Dat allemaal in een fijne omgeving met veel zorgvuldigheid en respect. En niet te vergeten met heerlijke koffie en wat lekkers.

Drie uur later liep ik weer naar buiten.
Gesloopt door het intensieve denken en voelen, maar vooral enorm opgelucht en kilo’s lichter. Ik zou je bijna een ethisch dilemma gunnen omdat het zo gaaf is om dit te doen, en inspirerend!
Claudia, Gezinswerker
Stuur in handen
We vonden het Moreel Beraad erg waardevol. Het kralenspel geeft een andere vorm van verdieping: gestructureerd en vanuit verschillende niveaus (hoofd, hart, buik). Het is fijn dat je erna een stuur in handen hebt, een richting kunt kiezen. Goed dat jullie strak voorzaten, zodat de inhoud goed tot zijn recht kon komen in alle facetten. Dank aan jullie beiden!
Fokke, teamleider
Dilemma
Ik zat met een groot dilemma; in mijn kennissenkring had ik te maken met een disfunctioneel gezin met een gewelddadige vader / echtgenoot. De echtgenote liep regelmatig met een zonnebril op terwijl de zon niet scheen en lange mouwen aan al het warm was. Wat moest ik doen? Melden en daarmee mijn vertrouwenspositie op het spel zetten? Niet melden omdat het om privé-informatie gaat? Met behulp van moreel beraad op de socratische manier heb ik de situatie uitgeplozen, de risico’s onder ogen gezien en mijn besluit genomen. Het heeft me enorm opgelucht dat ik een beslissing heb kunnen nemen die zowel bij mij en past als klopt bij de situatie. En die ik kan helder kan beargumenteren als daar om gevraagd wordt.
Sandra, Gezinswerker
Inzicht
Ik heb het Kralenspel inmiddels verschillende keren gedaan met Radius, zowel alleen als in een kleine groep. Het heeft mij veel meer inzicht gegeven in mijn denken, voelen en handelen, waarbij de harmonie in het grotere geheel een belangrijke rol speelt.
Ida, kok
Levenshouding
Ik zat met mijn werk in een impasse, ervoer steeds vaker irritaties en een algehele demotivatie. Geen burn-out, ik noem het eerder een bore-out: hoe houd ik mijn werk leuk en interessant? Met het Kralenspel kwam in slechts een paar uur bij mij een bijzonder proces op gang, van 'hoe kan mijn omgeving mij motiveren en voeden' naar een - voor mij nieuwe - levenshouding 'wat kan ik de ander geven en wat is goed voor het geheel'. De inzichten helpen mij nog iedere dag om met toewijding en plezier mijn vak uit te oefenen. (Ik deed het kralenspel in het najaar van 2017!) Daarbij merkte ik gaandeweg dat deze inzichten mij ook helpen om issues op andere gebieden dan alleen mijn werk op te lossen. Met dank!
Hans, sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Spiegel
‘Het kralenspel’, het klinkt licht en dat is het ook. Maar tegelijkertijd is het ook diepgravend en fundamenteel. Op een gestructureerde en toegankelijke manier word je een spiegel voorgehouden. Een spiegel die je confronteert waardoor je in één keer direct verbinding maakt met jouw kern. De vorm en de structuur maken het makkelijk en toegankelijk, het inzicht dat je krijgt is van jou en helpt je fundamenteel.
Bart, communicatiespecialist